La data de 13.02. 2024, senatorul AUR, Sorin Cristian Mateescu, a formulat o interpelare adresată doamnei Luminiţa-Teodora ODOBESCU, Ministrul Afacerilor Externe.

Obiectul interpelării: stadiul extrădării Alinei Irina Apostol, aflată în stadiu avansat de degradare a sănătății , întemnițată în China pentru 13 ani

 Vă prezentăm mai jos, un fragment din interpelarea formulată la acea dată:

Doamnă ministru, vă prezint mai jos un caz care a fost tratat cu neglijență de misiunile diplomatice din subordinea dumneavoastră. Acuzată de fraudă cu cardul de credit, o româncă din China a fost condamnată la 13 ani de închisoare grea, iar tatăl ei se luptă, fără succes deocamdată, să fie transferată într-un penitenciar din țară.

La fel ca și cazul profesorul clujean Marius Balo, care a fost condamnat abuziv timp de 8 ani de închisoare în China, iar în urma mediatizării cazului și a interpelărilor către domnii prim-ministri Cîțu și ulterior Ciucă, plus implicarea fostului ministru al Afacerilor Externe, domnul Aurescu, s-a reușit demararea procedurile de extrădare, acest caz necesită atenția reprezentanțiilor diplomatici din ministerul dumneavoastră și care se întâmplă tot în China comunistă.

Alina Irina Apostol avea 28 de ani când a fost arestată în provincia Fujian din estul Chinei în data de 21 decembrie 2017 și acuzată de fraudă cu cardul de credit. Absolventă a Facultății de Litere, Alina era traducătoare într-o firmă condusă de trei persoane: un cetățean chinez, un român și un cetățean turc ( eliberat ulterior la presiunile administrației Erdogan). După un an și jumătate de arest preventiv, timp în care a fost torturată psihic în fiecare zi și forțată să trăiască în condiții de neimaginat pentru un condamnat din țările democratice, este condamnată pe nedrept în data de 15 iulie 2019 la 13 ani și jumătate de închisoare în sistemul odios de muncă forțată al închisorilor chinezești.

La data de 04 martie 2024, Ministerul Afacerilor Externe, prin Ministrul Luminița Odobescu îi răspunde senatorului AUR , asigurându-l că situația Alinei Irina Apostol a fost tratată cu prioritate. 

Iată mai jos răspunsul adresat senatorului Sorin Cristian Mateescu:

Vă amintim că senatorul AUR, Sorin Cristian Mateescu,  este vicepreședinte al Comisiei pentru constituționalitate și membru în Comisia juridică de numiri, disciplină, imunități și validări iar din 01 septembrie 2022 este membru în Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru examinarea inițiativelor legislative din domeniul justiției.

mai multe despre senatorul Sorin Cristian Mateescu aici

mai multe articole din categoria Politică aici

error: Continut protejat !!